Recept od Viki – Veganská čočková paštika s houbami a ořechy
Sdílet na FacebookuVánoce jsou za dveřmi a pro mnoho lidí to znamená, že je potřeba uklidit a připravit se na zástup pravidelných návštěv svých blízkých. I když jste jistě mistři ve své kuchyni a vašim hostům u vás vždy chutná, jistě v sobě máte i kus dobrodružné duše, která ráda zkouší něco nového.
Ano, bylo by snazší si jakoukoli paštiku koupit a ušetřit si tak práci s její přípravou. Ale zaprvé, je radost připravit něco sám. A zadruhé, počkejte, až se vaše návštěva bude olizovat až za ušima a bude se vás ptát, kde jste tu paštiku koupili. A vy s hrdostí v hlase prohlásíte, že jste ji sami připravili. Otázka: „Můžeš mi, prosím, dát recept?“, se pak bude ozývat ze všech stran.
Mimoto, je to taky skvělý tip na vánoční dárek, pokud mezi sebou máte kulinární gurmány.
Veganská čočková paštika s houbami a ořechy
Ingredience:
- 150 g čočky enerBiO
- 1 menší cibule
- 2 bobkové listy
- Hrst sušených hub, které předem namočíme
- Hrst vlašských ořechů enerBiO (nebo kešu ořechů enerBiO)
- 2 PL olivového oleje enerBiO
- 2 stroužky česneku
- 1 PL sušeného tymiánu
- Špaldové krekry enerBiO
- Pepř a sůl
Postup:
- Čočku opláchneme a namočíme na 30 minut do vody. Poté ji scedíme, dáme do rendlíku, zalijeme vodou, aby byla čočka celá ponořená, osolíme, přidáme bobkové listy a čočku povaříme cca 20 minut do měkka.
- Mezitím si na oleji orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme sušené houby, ořechy, tymián, utřený česnek a na závěr dochutíme solí a pepřem.
- Uvařenou čočku přidáme k houbovo-ořechové směsi a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Při mixování můžeme přidat ještě lžíci olivového oleje.
Paštičku servírujeme ideálně s čerstvou petrželkou a veganskými špaldovými krekry, které tvarem připomínají sněhové vločky.
Spolu s Viki vám přejeme dobrou chuť.