Když děti vaří a pečou, rodiče odpočívají
Sdílet na FacebookuBanánové lívance
Ingredience na 2 porce:
- 1 banán
- 2 vejce
- 30 g ovesných vloček enerBiO
- 15 g kokosového oleje
- 2 lžíce špaldové mouky enerBiO
- 1 lžička květového medu enerBiO
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřicího prášku
Nechte děti, aby všechny ingredience pečlivě odvážily a smíchaly je v nádobě mixéru. Poté vše rozmixujte na hladké těsto, ze kterého společně tvarujte menší lívance a opékejte je na nepřilnavé pánvi dozlatova z obou stran. Podávat je můžete dozdobené nakrájeným banánem a přelité javorovým sirupem.
Bezlepkové sušenky z kokosové mouky
Ingredience na 25 kusů:
- 60 g bio kokosové mouky enerBiO
- 60 ml bio javorového sirupu enerBiO
- 60 g kokosového oleje nebo másla
- 30 g strouhaného kokosu
Zahřejte troubu na 180 °C. Děti mezitím všechny suroviny odváží a přesypou do jedné misky. Vidličkou nebo lžící je promíchají a spojí do lepkavé hmoty. Poté si navlhčí ruce, vytvarují z těsta malé kuličky, které na plechu na pečicím papíru rozmáčknou do placiček. Manipulaci se zaplněným plechem provádějte raději vy. Opatrně ho vsuňtedo trouby a pečte cca 8–10 minut. Po vyjmutí nechte sušenky na plechu vychladnout.
Zapečené špaldové penne s tuňákem
Ingredience na 2 porce:
- 400 g bio špaldových těstovin penne enerBiO
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 200 g krájených bio rajčat
- 200 g předvařené kukuřice v plechovce
- 350 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 200 g mozzarelly
- sůl, pepř, bazalka
Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě. Malým dětem pomozte pokrájet cibuli na kostičky a česnek na plátky. Další vaření už jistě zvládnou pod vaším dohledem samy. Nechte je na pánvi rozehřát olej a orestovat na něm cibuli s česnekem. Poté přidají krájená rajčata, přibližně hrneček vody a kukuřici a vše nechají provařit cca 10 minut pod poklicí. Nakonec přimíchají tuňáka, natrhané lísky bazalky a uvařené těstoviny, dobře směs ochutí solí a pepřem a přemístí do zapékací mísy. Povrch pokladou kousky natrhané mozzarelly. Směs se peče v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15–20 minut.