Vaříme s Oliverem Pape – velikonoční mazanec
Sdílet na Facebooku
Velikonoce již pomalu klepou na dveře a s nimi vrcholí i přípravy na tento svátek jara. Velikonoční mazanec patří mezi krásné české tradice, a proto jsme se s Oliverem rozhodli, že vám ukážeme, jak jej udělat trochu jinak a trochu ho ozvláštnit. Doufáme, že vám naše varianta bude chutnat.
Co se vám jako první vybaví, když se řeknou Velikonoce? Nám sluníčko za okny, malování vajíček, pletení pomlázky, pečení mazance a beránka s babičkou někde na chalupě na vesnici a samozřejmě koledování. Co je ovšem nejdůležitější, je slavení tohoto svátku v kruhu své rodiny a nejbližších. Připravte pro své milované Velikonoce, na které nezapomenou. Třeba vám k tomu pomůže tento chutný mazanec.
Mazanec (chlebanec) s jahodami, vlašskými ořechy a javorovým sirupem
Ingredience:
Mazanec:
- 230 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky enerBiO
- 22 g droždí
- 115 g kokosového mléka
- 70 g másla
- 70 g cukru enerBiO
- Špetka soli
- Citrónová kůra z 1 citrónu
- Pomerančová kůra z ½ pomeranče
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk
- Špetka kardamomu
Poleva a ozdoba:
- Čerstvé jahody
- 1 limetka
- Sušené fíky enerBiO
- Vlašské ořechy enerBiO
- Javorový sirup enerBiO
- Máta na dozdobení
- Cukr
Postup pečení mazance:
- Kokosové mléko zahřejeme tak, aby se v něm dal udržet prst. Rozdrolíme kvasnice a přidáme špetku cukru. Necháme 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Ostatní suroviny (hl. mouka, špaldová mouka, změklé máslo, cukr, sůl, vejce, vanilka, kardamon, citrónová a pomerančová kůra) dáme do větší misky. Přidáme kvásek a začneme pomalu míchat. Nejprve vidličkou, pak vařečkou a nakonec si těsto vyklopíme na vál a hněteme asi 6 - 7 minut do hladkého těsta.
- Těsto zpracujeme do tvaru mazance, vložíme na plech a dáme kynout na teplejší místo 45 - 50 minut.
- Potřeme vejcem a pečeme na 160 °C 40 - 45 minut.
Postup dělání polevy a ozdoby:
- Mezitím, co se mazanec bude péct, si v pánvi lehce orestujeme vlašské ořechy, přidáme nasekané fíky a zalijeme javorovým sirupem.
- Čerstvé jahody nakrájené na kousky posypeme špetkou cukru a zakapeme šťávou z limetky.
Dokončení:
- Upečený a vychlazený mazanec nakrájíme na krajíce široké asi 1,5 - 2 cm a opečeme na másle z obou stran.
- Dozdobíme nakrájenými jahodami a směsí z ořechů, fíků a javorového sirupu.
- Celé jídlo pak můžeme ještě dozdobit lístky máty a limetkovou kůrou.
Spolu s Oliverem vám přejeme dobrou chuť!