Recepty proti podzimnímu nachlazení

Sdílet na Facebooku

9. října 2019

Bolest hlavy, škrábání v krku a rýma. Tak vypadá klasické nachlazení. Neduhy způsobené chladnými měsíci se dají zvládnout daleko lépe s jednoduchými recepty, které vás rychle postaví na nohy a budou za vás bojovat.
Všestranný zázvor

Zázvor je prvním pomocníkem, po kterém byste na podzim měli sáhnout pro boj s nachlazením. Dle chuti a vaší toleranci k pálivému smíchejte připravený sirup s horkou vodou. Můžete přidat citron a med ke zjemnění chuti.

Zázvorový sirup

Ingredience:

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na slabé plátky. Smíchejte jej s cukrem a vodou a přiveďte k varu.
  2. Směs nechte na mírném ohni asi hodinu probublávat. Poté sceďte, přelijte do uzavíratelné sklenice a nechte uložený v lednici.

zázvor

Zázvorové bonbony

Ingredience:

  • Kousek zázvoru – dle chuti
  • 1 citron
  • Med
  • Moučkový cukr

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nastrouhejte do připraveného hrnce.
  2. Vymačkejte půlku citronu a zalijte medem (3 - 5 polévkových lžic).
  3. Za stálého míchání povařte, dokud nevyběhne pěna. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  4. Připravte si plech, na který dáte pečící papír, na který lžičkou nakapejte vzniklou směs a nechte ztuhnout.
  5. Před uskladněním ztuhlé bonbony obalte v moučkovém cukru, aby tolik nelepily.
     
Dárek od šípkové Růženky

Pro posílení imunity je dobré užívat každý den kávovou lžičku šípkového sirupu. Můžete si jej přidat i do čaje, zde ale pozor. Čaj nesmí být úplně horký. Pak ztrácí své léčivé účinky.

Šípkový sirup

Ingredience:

Postup:

  1. Šípky pořádně omyjte a rozmixujte či rozřežte.
  2. Zalijte vodou a nechte vařit deset minut.
  3. Přes hrubší plátno sceďte a odložte stranou.
  4. Dle množství tekutiny vmíchejte cukr v poměru 1:1. Přidejte šťávu z citronu, med a pořádně promíchejte, až se vše rozpustí.
  5. Nechte vystydnout a přelijte do uzavíratelné nádoby. Skladujte v ledničce.

šípek

Na rýmu s rýmovníkem

Rýmovník je skvělou první pomocí při boji s rýmou a též napomáhá ke zmírnění bolesti hlavy. Sirupem z rýmovníku můžete sladit čaj nebo si jej vychutnávat po lžičkách.

Rýmovníkový sirup

Ingredience:

Postup:

  1. Oloupejte pomeranč a citron, nakrájejte je na kolečka či na kousky a vložte do hrnce.
  2. Přidejte listy rýmovníku – dle velikosti 20 – 30 listů.
  3. Zalijte litrem vroucí vody a nechte 24 až 48 hodin louhovat.
  4. Následně sceďte a vzniklou tekutinu vraťte zpět do hrnce.
  5. Přidejte cukr a nechte vařit, dokud sirup nezhoustne.
  6. Hotový sirup přelijte do uzavíratelné nádoby a ihned otočte víčkem vzhůru.

rýmovník

 

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích