Recept od Viki - Velikonoční biskupský chlebíček

Sdílet na Facebooku

13. dubna 2022

Velikonoční svátky jsou spojeny s lidovými tradicemi a také s oslavou vítání jara. Jednou z těch nejoblíbenějších tradic (samozřejmě kromě každoroční pomlázky) je také pečení velikonočních dobrot. Společně s Viki jsme si pro vás připravili recept na zdravý biskupský chlebíček! Tak pojďme na to.

Biskupský chlebíček je oblíbenou pochoutkou, která je spjatá nejenom s velikonočními svátky, ale i s těmi vánočními. Náš biskupský chlebíček s králíčky je však jasnou volbou na blížící se Velikonoce!

Velikonoční biskupský chlebíček z ovesných vloček

obr_1

Ingredience:

Tmavé těsto na biskupský chlebíček:

Bílé těsto na zajíčka:

Na ozdobení:

Postup:

  1. Začneme tím, že si připravíme bíle těsto, ze kterého budeme vykrajovat zajíčky. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme do tuhého sněhu.
  2. Mouku smícháme s kypřícím práškem a přidáme k žloutkové pěně. Nakonec do pěny i opatrně vmícháme tuhý sníh. Směs rozprostřeme na pečící papír (výška cca 2 až 3 cm) a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170°C/ cca 10 až 15 min.
  3. Upečený bílý korpus necháme vychladnout a poté z korpusu vykrajujeme zajíčky pomocí vykrajovátka, kterými pak můžeme dozdobit jednotlivé řezy biskupského chlebíčku. 
  4. Mezitím, co se nám peče bílý korpus, si připravíme tmavé těsto. Ovesné vločky rozmixujeme na mouku a smícháme s hladkou moukou, špetkou soli, cukrem, kakaem a kypřícím práškem. Do sypké směsi dáme dále mléko a vejce a dobře promícháme. Nakonec do těsta můžeme přidat i kandované ovoce (lze vynechat).
  5. Do formy na biskupský chlebíček dáme pečící papír a vlijeme tmavé těsto. Biskupský chlebíček dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C/ cca 35 až 40 min (těsto kontrolujeme pomocí špejle, která by měla být po vytažení z těsta suchá a těsto by se na ni nemělo lepit).
  6. Upečený biskupský chlebíček ještě polijeme roztopenou hořkou čokoládou smíchanou s kokosovým olejem (díky kokosovému oleji bude poleva lesklejší) a ozdobíme ovocnými kuličkami v čokoládě, barevným posypem a lyofilizovanými malinami.
  7. Máme hotovo a teď už si můžeme na zdravé velikonoční dobrotě pochutnat!

obr_2

Pošlete nám fotku vašeho velikonočního biskupského chlebíčku! Společně s Viki nám nezbývá než vám popřát dobrou chuť a veselé Velikonoce!

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích