Recept od Viki - Velikonoční biskupský chlebíček
Sdílet na Facebooku
Velikonoční svátky jsou spojeny s lidovými tradicemi a také s oslavou vítání jara. Jednou z těch nejoblíbenějších tradic (samozřejmě kromě každoroční pomlázky) je také pečení velikonočních dobrot. Společně s Viki jsme si pro vás připravili recept na zdravý biskupský chlebíček! Tak pojďme na to.
Biskupský chlebíček je oblíbenou pochoutkou, která je spjatá nejenom s velikonočními svátky, ale i s těmi vánočními. Náš biskupský chlebíček s králíčky je však jasnou volbou na blížící se Velikonoce!
Velikonoční biskupský chlebíček z ovesných vloček
Ingredience:
Tmavé těsto na biskupský chlebíček:
- 160 g pomletých ovesných vloček enerBio
- 80 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 40 g kakaa
- 80 g třtinového cukru enerBio
- 3 vejce
- 300 ml kešu mléka enerBio
- kandované ovoce
- špetka soli
Bílé těsto na zajíčka:
- 2 vejce
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžíce třtinového cukru enerBio
- špetka soli
Na ozdobení:
- tabulka hořké čokolády enerBio
- lžíce kokosového oleje enerBio
- ovoce v čokoládě enerBio
- barevný posyp
- lyofilizované maliny
Postup:
- Začneme tím, že si připravíme bíle těsto, ze kterého budeme vykrajovat zajíčky. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme do tuhého sněhu.
- Mouku smícháme s kypřícím práškem a přidáme k žloutkové pěně. Nakonec do pěny i opatrně vmícháme tuhý sníh. Směs rozprostřeme na pečící papír (výška cca 2 až 3 cm) a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170°C/ cca 10 až 15 min.
- Upečený bílý korpus necháme vychladnout a poté z korpusu vykrajujeme zajíčky pomocí vykrajovátka, kterými pak můžeme dozdobit jednotlivé řezy biskupského chlebíčku.
- Mezitím, co se nám peče bílý korpus, si připravíme tmavé těsto. Ovesné vločky rozmixujeme na mouku a smícháme s hladkou moukou, špetkou soli, cukrem, kakaem a kypřícím práškem. Do sypké směsi dáme dále mléko a vejce a dobře promícháme. Nakonec do těsta můžeme přidat i kandované ovoce (lze vynechat).
- Do formy na biskupský chlebíček dáme pečící papír a vlijeme tmavé těsto. Biskupský chlebíček dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C/ cca 35 až 40 min (těsto kontrolujeme pomocí špejle, která by měla být po vytažení z těsta suchá a těsto by se na ni nemělo lepit).
- Upečený biskupský chlebíček ještě polijeme roztopenou hořkou čokoládou smíchanou s kokosovým olejem (díky kokosovému oleji bude poleva lesklejší) a ozdobíme ovocnými kuličkami v čokoládě, barevným posypem a lyofilizovanými malinami.
- Máme hotovo a teď už si můžeme na zdravé velikonoční dobrotě pochutnat!
Pošlete nám fotku vašeho velikonočního biskupského chlebíčku! Společně s Viki nám nezbývá než vám popřát dobrou chuť a veselé Velikonoce!