Recept od Viki – Vánoční štóla

Sdílet na Facebooku

16. listopadu 2022

Zdravější, rychlejší a chutnější. Vánoční štóla je chutnou alternativou osvědčeného vánočního receptu a to vánočky. Co tedy letos ustoupit od tradice a zkusit něco nového? Spolu s Viki vám řekneme, jak na to.

Mysleli jste si, že se vánoční štola píše s krátkým „o“? Pokud ne, tak gratulujeme, pokud ano, nevadí. My si to mysleli taky :-). Až pak jsme zjistili, že štóla jako druh moučníku se píše s dlouhým „ó“. No, pořád se máme co učit.

Dnes tu ale nejsme proto, abychom vám udělili lekci z pravopisu, ale abychom vás naučili tento chutný, zdravý a rychlý recept tradičního vánočního moučníku. Věděli jste ale, že první zmínka je již z roku 1329, kdy byla věnována Jindřichu I., biskupu v Naumburgu, jako vánoční dárek?

K Vánocům neodmyslitelně patří spoustu sladkostí a dobrot a jednou z nich je i tradiční česká Vánočka, kterou si mnoho z nás dopřává ke kávě i během roku. Co ale letos trochu porušit tradici a zkusit taktéž tradiční vánoční recept a to vánoční štólu. Že nevíte, jak na to? Nevadí. My jsme si s Viki udělali Vánoce už trochu dříve a tento chutný recept vám nyní představíme. Sami pak posuďte, co je lepší – zda vánočka či štóla. Jsme zvědaví.

Vánoční štóla

obr_1

Ingredience:

obr_2

Postup:

  1. Nejprve smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Směs vysypeme na pracovní desku a přidáme ostatní suroviny.
  2. Vše zpracujeme v těsto, které lehce vyválíme do placky a poté přehneme napůl.
  3. Štólu pečeme v předehřáté troubě 60 až 70 minut na 180°C.
  4. Hotovo štolu potíráme horkým máslem a sypeme moučkovým cukrem.

štóla

 

Náš tip: Štóla je nejlepší uleželá. Ideální je si ji tedy připravit několik dní dopředu, než ji chceme servírovat. Hotová vydrží déle než týden – pokud ji ovšem dříve nesníte :-).

Spolu s Viki vám přejeme dobrou chuť.

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích