Recept od Viki – Vánoční štóla
Sdílet na FacebookuMysleli jste si, že se vánoční štola píše s krátkým „o“? Pokud ne, tak gratulujeme, pokud ano, nevadí. My si to mysleli taky :-). Až pak jsme zjistili, že štóla jako druh moučníku se píše s dlouhým „ó“. No, pořád se máme co učit.
Dnes tu ale nejsme proto, abychom vám udělili lekci z pravopisu, ale abychom vás naučili tento chutný, zdravý a rychlý recept tradičního vánočního moučníku. Věděli jste ale, že první zmínka je již z roku 1329, kdy byla věnována Jindřichu I., biskupu v Naumburgu, jako vánoční dárek?
K Vánocům neodmyslitelně patří spoustu sladkostí a dobrot a jednou z nich je i tradiční česká Vánočka, kterou si mnoho z nás dopřává ke kávě i během roku. Co ale letos trochu porušit tradici a zkusit taktéž tradiční vánoční recept a to vánoční štólu. Že nevíte, jak na to? Nevadí. My jsme si s Viki udělali Vánoce už trochu dříve a tento chutný recept vám nyní představíme. Sami pak posuďte, co je lepší – zda vánočka či štóla. Jsme zvědaví.
Ingredience:
- 500 g bio špaldové mouky enerBiO
- 150 g bio třtinového cukru enerBiO
- 150 g bio mandlového pyré enerBiO
- 1 prášek do pečiva
- 2 celá vejce
- 250 g tvarohu
- 1 polévková lžíce jogurtu
- 150 g bio ořechů enerBiO (vlašské, mandle, dle chuti)
- 100 g bio rozinek enerBiO
- 100 g bio brusinek enerBiO
- špetka soli
Postup:
- Nejprve smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Směs vysypeme na pracovní desku a přidáme ostatní suroviny.
- Vše zpracujeme v těsto, které lehce vyválíme do placky a poté přehneme napůl.
- Štólu pečeme v předehřáté troubě 60 až 70 minut na 180°C.
- Hotovo štolu potíráme horkým máslem a sypeme moučkovým cukrem.
Spolu s Viki vám přejeme dobrou chuť.