Proč je dobré pít zeleninové šťávy?

Sdílet na Facebooku

9. ledna 2019

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny jsou vynikající nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu.
 

Odšťavnit můžete spoustu druhů zeleniny a ovoce. Nejlepší potraviny k odšťavnění, které posílí zdraví kůže, jsou – okurka, řapíkatý celer, kadeřávek, špenát, mrkev, řepa, jablko, pomeranč, zázvor, grep, citron.

Pokud se vám nechce odšťavňovat, mrkněte se k nám do prodejen, najdete u nás široký výběr zeleninových a ovocných šťáv. 

Tipy & triky
  • Šťávy pijte na lačný žaludek, nikoliv jako nápoj po jídle.
  • Šťávy nikdy nevypijte naráz, ale po malých doušcích a v ústech chvíli nechte promísit se slinami.
  • Šťávy pijte čerstvé a neuchovávejte je déle jak 12h. Po odšťavnění probíhají oxidační procesy a snižuje se obsah vitálních látek. U citrusů už po 15 minutách je výrazně snížen obsah vitamínu C.
  • Používejte ovoce a zeleninu nejlépe v bio kvalitě a z lokálních potravin.
  • Doporučujeme odšťavňovat více zeleniny než ovoce, které je bohaté na cukr. Ovoce používejte pouze pro doslazení celé šťávy, hlavní složkou by měla být zelenina.  A pokud vás trápí akné, raději se vyhněte odšťavňování velmi sladkého ovoce – hrozny, ananas, sladší druhy jablek. Vzhledem k obsahu cukru je dobré pít ovocné nápoje spíše dopoledne a odpoledne už pouze zeleninové s minimem ovoce.
  • Pro lepší absorpci vitamínů rozpustných v tucích si před vypitím šťávy dejte nějaké zdravé tuky (pár mandlí, lžíce kokosového oleje, kousek avokáda).
  • Zeleninové šťávy si můžete užívat i v případě, kdy nemá odšťavňovač. Stačí mít kvalitnější mixér, všechny ingredience rozmixovat a směs pak přecedit přes plátýnko nebo sítko.  

smoothie

Účinky nejoblíbenějších ovocných a zeleninových šťáv

Jablečná šťáva - snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků, posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje cévy. Je bohatá na draslík, který pomáhá s hospodařením vody, podporuje funkci ledvin a činnost svalů. Šťáva také obsahuje vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe toxické látky (olovo a rtuť). Pomáhá při zácpě a povzbuzuje činnost střeva, pokud se pije ráno nalačno.

Pomerančová šťáva -  je doporučována při očistné kůře a pomáhá při překyselení organismu. Je bohatá na draslík, vápník, hořčík a vysoký obsah vitamínů A, B, C, patří k dobrým zdrojům selenu, který je silný antioxidant. Pomeranče podporují látkovou přeměnu v buňkách, podporují koncentraci, aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci, posilují imunitní systém a krvetvorbu, zlepšují vzhled vlasů.

Grapefruitová šťáva - má silné alkalické účinky a tím čistí krev od jedovatých kyselých látek. Také pomáhá při rozpouštění anorganického vápníku, např. při artritidě. Obsahuje draslík a vitamín C. Dužina je bohatá na bioflavonoidy, které zvyšují účinnost vitamínu C, obsahuje velké množství kyseliny listové, podporuje trávení, enzymy povzbuzují látkovou výměnu, pomáhají při žilních onemocněních, křečových žílách, hemoroidech, posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů, preventivně působí proti infekcím a nachlazení a také čistí střeva a stabilizují střevní flóru, aktivují látkovou přeměnu v buňkách a růst buněk.

Mrkvová šťáva -  podporuje trávení, zrak, dýchací orgány, působí proti hemoroidům, zvyšuje odolnost proti infekcím. Zároveň pomáhá udržovat zdravé zuby a kosti, chrání  nervový systém a je vhodná při očistách jater.

smoothie mrkev

Šťáva z červené řepy - posiluje organismus, podporuje tvorbu červených krvinek, čistí krev, má vynikající čistící účinek pro játra, ledviny a žlučník, povzbuzuje činnost lymfatického systému. Není vhodné pít najednou více než 200 ml, její silně čistící účinek může způsobit nevolnost.

Zelná šťáva - pomáhá při zácpě a tím podporuje i kvalitu pleti. Šťáva ze zelí podporuje léčbu vředů, čistí organizmus. Nevýhodou při pití většího množství zelné šťávy může být plynatost. Zelí čistí zažívací trakt, obsahuje vitamín C, chlor, jod, síru.

Okurková šťáva - čistí pleť, stabilizuje krevní tlak, pomáhá při zánětech dásní a je silně zásadotvorná.

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích