Několik tipů, jak se stravovat v těhotenství
Sdílet na FacebookuNa stravování v těhotenství se vztahují určitá základní pravidla, která by měla být zažita i v běžném životě. Strava by měla být rozdělena do 5 porcí, které dodají přísun živin a energie po dobu celého dne a současně zabrání pocitu přesycenosti. Do jídelníčku proto zařaďte kvalitní potraviny, určitě se vyhněte alkoholu, sladidlům a potravinám, které způsobují zažívací problémy nebo alergie.
Během těhotenství je potřeba tělu dodat dostatečné množství bílkovin, kyseliny listové, vápníku, železa, zinku a jódu. Zvýšenou pozornost věnujte selenu, který je většinou nedostatečně obsažen ve stravě a jeho deficit může způsobit poškození tkání. Bílkovin je zpravidla v jídelníčku dostatek, a tak spíše než množství je potřeba hlídat jejich kvalitu. Je vhodné zařadit do jídelníčku co nejvíce čerstvých potravin. Kyselina listová je důležitá nejen během těhotenství, ale měla by se vyskytovat i v běžném jídelníčku. Jako zdroj kyseliny listové slouží zelená listová zelenina.
I přes dodržování zmíněných doporučení se mohou během těhotenství objevit i nepříjemnosti jako ranní nevolnosti, nutkavá chuť k jídlu nebo naopak nechutenství. U některých problémů jsou příčiny odhaleny a některé zůstávají neznámé.
Je třeba vzít v úvahu, že svou výživou pokrýváte nejen své potřeby, ale také potřeby svého dítěte. Pokud si nebudete vědět rady, zajisté vám poradí váš lékař.