Recept od Viki - Cheesecake pro maminku
Sdílet na Facebooku
Milá maminko...Maminky hrají v našich životech tu nejdůležitější roli. Pečujte o své maminky s láskou a potěšte je na Den matek výborným borůvkovo-citronovým cheesecakem. Domácí dezert, který je navíc vlastnoručně upečený ocení každý. Tak pojďme na to!
Věděli jste, že cheesecake pravděpodobně pochází ještě z dob Starověkého Řecka? Jeho složení se po staletí měnilo, ten úplně původní v sobě obsahoval pšeničnou mouku, sýr a med. Na této pochoutce si prý pochutnávali i řečtí sportovci. Ve světě pečených i nepečených cheesecaků naleznete tisíce různých variant a kombinací. My vám dnes společně s Viki ukážeme, jak na vynikající a osvěžující borůvkovo-citronovou verzi. Tak si nechte chutnat!
Borůvkovo-citronový cheesecake pro maminku
Ingredience:
Korpus:
- 150 g enerBio ovesných sušenek
- 50 g pomletých ovesných vloček enerBio
- 80 g ghee enerBio
Krém:
- 400 g ricotty
- 60 g třtinového cukru enerBio
- 3 vejce
- kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce škrobu
Borůvkovo-citronová vrstva:
- 300 g borůvek (mražených nebo lyofilizovaných)
- 2 lžíce enerBio marmelády
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce škrobu
Postup:
- Sušenky a vločky rozmixujte v mixéru. Rozmixovanou směs smíchejte s rozpuštěným máslem ghee. Formu vymažte máslem ghee a vyložte pečícím papírem. Připravenou směs upěchujte do připravené dortové formy (průměr 24cm).
- Suroviny na krém smíchejte dohromady (ideálně jen vařečkou – mixérem bychom do krému dostali zbytečně moc vzduchu). Krém opatrně vlijte na sušenkovo-ovesný základ a nechejte před pečením 5 minut odpočívat.
- Cheesecake pečte v předehřáté troubě na 170°C (bez horkovzdušného oběhu) cca 30 minut.
- Po upečení nechejte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě.
- Mezitím si připravte borůvkovo-citronovou vrstvičku. Do rendlíčku dejte mražené nebo lyofilizované borůvky, ovocný džem a šťávu z citronu. Nechejte přijít k varu a poté do směsi zamíchejte škrob smíchaný s vodou (2 lžíce), který směs zahustí.
- Lehce vychladlou borůvkovou směs nalijte na vychladlý cheesecake. Nechejte ideálně do druhého dne v lednici a poté servírujte.