Vaříme s Oliverem Pape – Zimní ovesná kaše s mangem, kokosem a kešu
Sdílet na FacebookuPůvodně dřevorubec, nyní talentovaný mladý šéfkuchař. Oliver Pape, kterého jste měli šanci sledovat v kuchařské show MasterChef Česko, kde se dostal až do finále, je v kuchyni jako ryba ve vodě. Nebo možná spíše jako strom v lese. Dřevorubec a šéfkuchař nejsou sice podobná povolání, ale sám Oliver připouští, že své dřevorubecké znalosti snadno využije i v kuchyni. „I v lese totiž člověk pozná spoustu nových chutí, kombinací a nápadů, které může do jídla promítnout,“ řekl v rozhovoru pro náš nejnovější magazín.
S Oliverem jsme měli čest poznat se při startu našeho projektu Drogerie bez obalu, kde nám připravil opravdu lahodné pohoštění. Slovo dalo slovo a vznikla spolupráce, kdy Oliver bude připravovat recepty speciálně vytvořené pro ROSSMANN, jejichž základní suroviny budou z naší privátní značky zdravé výživy enerBiO. My samozřejmě budeme u každého vaření, abychom vám přinesli ty nejčerstvější a nejchutnější informace.
Lednový recept – užijte si chuť Vánoc
Říkáte ovesná kaše? Není to trochu obyčejné? Možná ano, ale v jednoduchosti je krása. Když jsem se Olivera ptala, co ho vedlo k výběru právě takového receptu, odpověděl velmi jednoduše: „Je to zdravé a tyto kaše mám osobně velmi rád,“ dodal s úsměvem. Po vánočních svátcích všichni cítíme zatížení organismu, a proto je důležité podrobit své tělo menšímu novoročnímu detoxu, aby se mu vrátila jeho původní síla.
Při výběru surovin pro tento recept pro něj bylo nejdůležitější, aby použité suroviny byly bohaté na vitaminy, vlákninu a minerály, které tělo pro správný detox i fungování potřebuje. Recept je velice jednoduchý a rychle hotový. Skvělé na něm je, že si jej můžete přizpůsobit podle své chuti. Oliver si za ovoce zvolil mango a k ozdobě kešu ořechy, kokos a chia semínka. Pokud však těmto surovinám zrovna nefandíte, můžete zvolit jakékoli ovoce i ořechy.
Jdeme vařit
Ingredience pro 2 osoby:
- 600 ml kokosového nápoje enerBiO
- 120 g ovesné kaše s ovocem enerBiO
- 50 g sirupu z Agáve enerBiO (či jiného sirupu dle chuti)
- ½ manga
- ½ čajové lžičky badyánu
- ½ čajové lžičky skořice
- ½ čajové lžičky kardamomu
- Na ozdobu chia semínka enerBiO, hrst kešu ořechů enerBiO a kokosové lupínky enerBiO
Postup:
- Na pánvi či ve vyšším hrnci orestujte všechno koření. Dejte pozor! Koření se velmi snadno spálí a má pak nepříjemnou spálenou chuť.
- Zalijte kokosovým nápojem a přidejte ovesnou kaši.
- Za stálého míchání přiveďte k varu.
- Po 2 minutách přilijte sirup z Agáve a stáhněte z plotny. Sirup z Agáve je sám o sobě velmi sladký. Jeho množství tak volte dle své vlastní chuti.
- Ozdobte nakrájeným mangem, kokosovými lupínky, kešu ořechy, chia semínky a mátou či jakoukoli jinou oblíbenou bylinkou.
- Na závěr můžete zakápnout kapkou agávového sirupu.
Když jsem pak kaši ochutnala, měla jsem pocit, jako bych měla v ústech Vánoce. Tento dojem vyvolalo právě ono použité koření. Doufám tedy, že si kaši sami doma vyzkoušíte a že z ní budete stejně nadšení jako já.
Spolu s Oliverem vám přejeme dobrou chuť.